FAQ

 

FAQ

NORMA 1. wat is het?

NORMA  is een collectieve beheersorganisatie (cbo), oftewel rechtenorganisatie voor alle uitvoerend kunstenaars: acteurs, cabaretiers, dansers, dirgenten, muzikanten, stemacteurs en zangers, die hun medewerking verlenen aan producties die op tv c.q. internet worden uitgezonden.

NORMA 2. wat doet het?

NORMA incasseert en verdeelt een aantal zogenaamde collectieve vergoedingen, zoals kabel-, thuiskopie- en leenrechtvergoedingen van alle programma's die worden uitgezonden op tv en via internet. Alle programma's waar uitvoerend kunstenaars hun medewerking aan hebben verleend. Het gaat niet alleen om tv-series en films, ook om concerten en theatervoorstellingen die worden uitgezonden. Plus sportprogramma's, talkshows, het journaal, documentaires, elk programma waarin een optreden is van een artiest. Elk programma met een tune; die is immers ingespeeld door muzikanten.

De categorieën waarvoor NORMA incasseert en verdeelt zijn: film, concerten, kleinkunst, podiumkunst, tv-serie, kunst, animatiefilm, animatieserie, dagelijkse tv-serie, amusement, docudrama, documentaire, informatief (inclusief sport).

NORMA 3. hoe verdelen ze?

NORMA verdeelt naargelang het aandeel van de uitvoerend kunstenaar in hoofdrol, middenrol en kleine rol.

Hoofdrol: Een hoofdrol gaat naar performances binnen een productie waarbij de uitvoerend kunstenaar een hoofdaandeel heeft en naar schatting ongeveer 20% van de duur van het werk te zien of te horen is. De 20% is een indicatie en geen vast gegeven. De rol is dragend c.q. bepalend voor de verhaallijn of het muziekstuk, dan wel dominant aanwezig boven andere bijdragen binnen betreffende productie.

Middenrol: Een middenrol wordt toegekend aan alle naamdragende performances, niet vallend onder hoofdrol. Naamdragend zijn specifiek gedefinieerde rollen met een eigen naam. Dan wel, een middenrol wordt toegekend aan alle performances die essentieel zijn en tegelijkertijd bedoeld ter ondersteuning van de hoofdrollen. Binnen muzikale formats gaat een middenrol naar performances van acts indien er meerdere afzonderlijke acts, niet zijnde een hoofdact, onderdeel zijn van de productie.

Kleine rol: Een kleine rol wordt toegekend aan niet specifiek gedefinieerde, c.q. naamloze performances. Performances die zijn bedoeld om scènes in te kleuren, c.q. te completeren. In lijn daarmee worden kleine rollen tevens toegekend aan het corps de ballet, orkest- en koorleden. Dan wel, een kleine rol wordt toegekend aan performances die zijn bedoeld als intermezzo, ter afwisseling of afleding binnen non-fictie formats.